A bentonitigény ellenőrzése a borban

InformációkA bentonit használatának borászati jelentősége
Információk

A legtöbb fogyasztó a vásárlást arra alapozza, hogyan néz ki bor, így a megfelelő szín és terméktisztaság fontos szerepet játszik egy borfajta vagy egy pincészet sikerében, de akár kudarcában is. Hosszú és sok lépésből álló utat jár be a szőlő, míg végül a belőle készült bort tartalmazó palack leemelhető az üzletek polcairól. Szállítás előtt a bort finomító ágensekkel kezelik, mivel a finomítatlan bor zavaros és ködös.

A bor zavarossága és a bentonitigény A zavarosság a fermentációban keletkezett szuszpendált szilárd anyagokból származik. A ködösség, amelyre a borászok hivatkoznak, a fehérjékből származik. A taumatin-típusú fehérjék (TLP) és kitinázok az elsődleges szőlőfehérjék, ezek felelősek a köd képződéséért. Ezek a pozitívan töltött fehérjék lebomlanak, ennek eredménye a nemkívánatos, flokkuláló felhő és a látható ködösség. A bentonit lényegében egy agyag, amelyet finomító ágensként adnak a borhoz.
 
A finomítás vagy tisztítás olyan folyamat, amely hozzájárul a ködösítésért felelős anyagok eltávolításához. A tisztítást adszorpció útján érik el. A bentonit negatív töltésű, és kolloidként helyezték a borba (azaz finom eloszlású porként vízben oldva). A negatív töltésű agyag kötődik a pozitív töltésű fehérjemolekulákhoz. A bor kezelése után a részecskék kiülnek, így átalakítva az italt a kívánt színre és tisztaságra. E folyamat stabilizálja a bort, amely azt jelenti, hogy a bor íze, aromája és megjelenése számottevően nem változik a tárolás során. A bor zavarossága és a bentonitigény
 
Fotométer a zavarosság és a bentonitigény méréséhez Fontos annak ismerete, hogy mennyi bentonitot kell a borhoz adni, mivel a felesleges többlet módosíthatja a színt és az ízt. A különböző bentonitfajták kapacitása eltérő lehet, így fontos az előzetes műszeres ellenőrzés. A HI 83749 fotométer alkalmazásának célja e vizsgálat megkönnyítése. A műszer segítségével meghatározható a fehérjeköd képződésének valószínűsége, ezzel lehetővé téve a borászok számára a megfelelő mennyiségű bentonit hozzáadását a borhoz. A mért értékek elmenthetők, a mentett adatok áttölthetők számítógépre is. A műszer hordtáskában vásárolható meg, amely tartalmazza a méréshez szükséges eszközöket, illetve a pontosság ellenőrzésére szolgáló standard oldatokat.