HI 83748 Fotométer a borkősav méréséhez

A fotométer segítségével a borban található borkősav mérése lehetséges. A borkősavtartalom egyike a borkészítés folyamata során figyelemmel kísérendő paramétereknek. Aránya, koncentrációja és összetétele a bor pH-értékétől függ.

A műszer segítségével néhány egyszerű lépésben ellenőrizhető a bor borkősavtartalma. Az egyszerűen kezelhető mérőeszköz kezelése nem igényel különösebb szakképzettséget. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz és reagens.
Borászati fotométer a borkősav méréséhez
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! Írjon nekünk!

ikontartozek.pngA műszer tartozékaiikontartozek.png
2 db küvetta kupakkal, öt méréshez elegendő reagens, 200 μl‐es automatikus pipetta 2 db műanyag heggyel, 5 ml‐es fecskendő heggyel, 12 VDC hálózati adapter, 4 db 1,5 voltos AA elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska

Műszaki adatokMűszaki adatokMűszaki adatok
Mérési tartomány0,0‐5,0 g/l
Pontosság±0,1 g/l (2,0 g/l esetén)
FényforrásVolfrámszálas izzó interferenciaszűrővel (525 nm)
FényérzékelőFotocella
MetódusA borkősav és a reagensek közötti reakció sárga/narancsvörös elszíneződést okoz
Környezet0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás4 db 1,5 voltos AA elem vagy 12 VDC hálózati adapter
(automatikus kikapcsolás használaton kívül 15 perc után)
Méretek és súly225 x 85 x 80 mm; 500 g

InformációkA borkősav borászati szerepe és jelentősége
Információk
A borkősavtartalom nem összekeverendő az összes vagy titrálható savtartalommal, amelyet szintén gyakran fejeznek ki borkősavtartalomban. A borkősav a borban alapvetően megtalálható sav (a teljes savtartalom akár 60%‐a), de egyéb savak, mint például az almasav, a citromsav és számos illósav is részét képezik az összes savtartalomnak.

A borkősav egyike a borban található legfontosabb savaknak. Jelentősége a bor stabilitásának fenntartásában rejlik. Borkősav, kálium‐bitartarát vagy kalcium‐tartarát formájában található meg. Aránya a pH‐értéktől függ. A kristályos lecsapódás (azaz a tartarát kicsapódása) a bor érésének mellékjelensége, de nem elfogadható a kereskedelemi forgalomban. Kialakulását a borkészítők például a bor pH-értékének gondos szabályozásával előzhetik meg. A borkősav mérése borban

A kálium‐bitartarát vízben oldódik, de az alkohol és az alacsony hőmérséklet csökkenti oldhatóságát. A fermentáció során a kálium‐bitartarát egyre kevésbé oldódik, ez telítettséghez és kicsapódáshoz vezethet. A KHT‐stabilitás hirtelen hűtéssel állítható vissza.

A borkősavtartalom mérése borban A kalcium a tartaráttal vagy az oxaláttal kristályos kicsapódást képez. A kalcium‐tartarát hőmérsékletfüggő instabilitása a fermentáció után 4‐7 hónappal jelentkezik. A proteinek és a polifenolok stabil elegyet alkotnak a tartaráttal, így megakadályozzák a kicsapódást. Az elegyeket a polifenolok és a tartarát hozza létre a vörösborban, míg a fehérborban a proteinek. A pigmentpolimerizáció miatt a borkősav‐kapacitás, így a kicsapódás mértéke csökken.

A szulfátok, proteinek és polifenolok stabil elegyeket alkothatnak a tartaráttal, így gátolják a kicsapódást. Az elegyeket a polifenolok és a tartarát hozza létre a vörösbor esetén, míg a fehérborban a proteinek. A borkősav-kapacitás csökkenése, illetve a késleltetett kicsapódás oka a pigment-polimerizáció. A szulfát elegyet alkot a káliummal.