HI 96812 Refraktométer a cukortartalom méréséhez

A digitális refraktométer segítségével a cukor mérése lehetséges bor és must esetében. A mért cukortartalom Baumé értékben jelenik meg.

A °Baumé skála a folyadéksűrűségen alapul, és lehetővé teszi a cukortartalom mérését a borkészítés során. A műszer a mért Brix-értéket az AOAC szabványnak megfelelő mérési eljárások alapján számítja át °Baumé-értékké. 1 °Baumé megközelítőleg 1,8 Brix-foknak felel meg, illetve 1 °Baumé hozzávetőlegesen a bor 1% (a fermentáció befejeződése utáni) alkoholtartalmára utal.

 Refraktométer a cukortaralom méréséhez
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! Írjon nekünk!

ikontartozek.pngA műszer tartozékaiikontartozek.png
Elem és használati utasítás

Műszaki adatokMűszaki adatokMűszaki adatok
Mérési tartományCukortartalom0-27 °Baumé
Hőmérséklet0-80 °C
PontosságCukortartalom±0,1 °Baumé
Hőmérséklet±0,3 °C
Hőmérséklet-kompenzálásAutomatikus 10 és 40 °C között
A mérés időtartamaKb. 1,5 másodperc
A minta mennyisége100 μl
FényforrásSárga LED
MérőcellaRozsdamentes acél gyűrű és kvarcüveg prizma
A műszer burkolataABS (IP65)
Áramellátás1 db 9 voltos elem (kb. 5000 mérésre elegendő)
Méretek és súly192 x 102 x 67 mm; 420 g

InformációkCukortartalom-mérés és refraktometria a borkészítésben
Információk
A cukormérés a törésmutató alapján is lehetséges. A törésmutató egy anyag optikai karakterisztikája, amelyet az anyagban található oldott részecskék száma határoz meg. A törésmutató a fény üres térben mért sebességének és az adott anyagon áthaladó fény sebességének aránya. Ennek a tulajdonságnak az eredménye a fény „elhajlása”, azaz irányváltozása, amint egy eltérő törésmutatójú anyagon halad át. Ezt hívják fénytörésnek.
A törésmutató meghatározása gyors és egyszerű művelet. A desztillált vagy ioncserélt vízzel végrehajtott kalibrálás után kell elvégezni a borminta vagy must mérését. Az optikai rendszer másodperceken belül meghatározza törésmutatót. Ezt azelőtt a pontatlanabb mechanikus refraktométerekkel vizsgálták, ma már ezek korszerű alternatíváját az egyszerűen kezelhető elektronikus refraktométerek jelentik. Cukortartalom mérése borban