HI 96814 Refraktométer a cukortartalom méréséhez
A digitális refraktométer segítségével a cukor mérése lehetséges bor és must esetében (a műszer lényegében a tömegszázalékos szaccharóztartalom elemzésére szolgál). A Brix-fok vagy cukorfok (jelölése °Bx) a cukortartalom hagyományos mértékegysége. A műszer a Brix-fokon kívül egyéb, nemzetközileg használt mértékegységekben is képes a mérési eredmény megjelenítésére. Ezek az °Oechsle (°Oe) és a °KMW (°Klosterneuburger Mostwaage). 1 °KMW megközelítőleg 1 Brix-foknak vagy 5 °Oe értéknek felel meg. Fontos borászati paraméter a mustfok. Lehetséges ennek kiszámítása a mért Brix érték alapján, ehhez a mérési eredményt el kell osztani 1,106-del. | ![]() |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! | ![]() |
![]() | A műszer tartozékai | ![]() |
Elem és használati utasítás |
![]() | Műszaki adatok | ![]() |
Mérési tartomány | Cukortartalom | 0-50 %Brix; 0-230 °Oechsle; 0-42 °KMW (°Babo) | |
Hőmérséklet | 0-80 °C | ||
Pontosság | Cukortartalom | ±0,2 %Brix; ±1 °Oechsle; ±0,1 °KMW | |
Hőmérséklet | ±0,3 °C | ||
Hőmérséklet-kompenzálás | Automatikus 10 és 40 °C között | ||
A mérés időtartama | Kb. 1,5 másodperc | ||
A minta mennyisége | 100 μl | ||
Fényforrás | Sárga LED | ||
Mérőcella | Rozsdamentes acél gyűrű és kvarcüveg prizma | ||
A műszer burkolata | ABS (IP65) | ||
Áramellátás | 1 db 9 voltos elem (kb. 5000 mérésre elegendő) | ||
Méretek és súly | 192 x 102 x 67 mm; 420 g |
![]() | Cukortartalom-mérés és refraktometria a borkészítésben | ![]() |
A cukormérés a törésmutató alapján is lehetséges. A törésmutató egy anyag optikai karakterisztikája, amelyet az anyagban található oldott részecskék száma határoz meg. A törésmutató a fény üres térben mért sebességének és az adott anyagon áthaladó fény sebességének aránya. Ennek a tulajdonságnak az eredménye a fény „elhajlása”, azaz irányváltozása, amint egy eltérő törésmutatójú anyagon halad át. Ezt hívják fénytörésnek. |
A törésmutató meghatározása gyors és egyszerű művelet. A desztillált vagy ioncserélt vízzel végrehajtott kalibrálás után kell elvégezni a borminta vagy must mérését. Az optikai rendszer másodperceken belül meghatározza törésmutatót. Ezt azelőtt a pontatlanabb mechanikus refraktométerekkel vizsgálták, ma már ezek korszerű alternatíváját az egyszerűen kezelhető elektronikus refraktométerek jelentik. | ![]() |
