HI 96816 Refraktométer a várható alkoholtartalom és a cukortartalom méréséhez

A digitális refraktométer segítségével a várható alkoholtartalom és a cukor mérése lehetséges borban vagy mustban. A cukortartalom és a várható alkoholtartalom fontos borászati paraméterek, amelyek refraktometriai vizsgálata a törésmutató mérésén alapszik.

A várható alkoholtartalom meghatározása a borászati elemzésre vonatkozó EK 2676/90. rendelet alapján történik. A hőmérséklet-kompenzálás alapja az ICUMSA (International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis, magyar nevén a Cukorvizsgálatok Egységes Módszereinek Nemzetközi Bizottsága) által kiadott metódusgyűjtemény.
 Refraktométer a cukortaralom és várható alkoholtartalom méréséhez

Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! Írjon nekünk!

ikontartozek.pngA műszer tartozékaiikontartozek.png
Elem és használati utasítás

Műszaki adatokMűszaki adatokMűszaki adatok
Mérési tartományVárható alkoholtartalom4,9-56,8% v/v
Cukortartalom10-75% Brix
Hőmérséklet0-80 °C
Pontosság±0,2% v/v
Hőmérséklet-kompenzálásAutomatikus 10 és 40 °C között
A mérés időtartamaKb. 1,5 másodperc
A minta mennyisége100 μl
FényforrásSárga LED
MérőcellaRozsdamentes acél gyűrű és kvarcüveg prizma
A műszer burkolataABS (IP65)
Áramellátás1 db 9 voltos elem (kb. 5000 mérésre elegendő)
Méretek és súly192 x 102 x 67 mm; 420 g

InformációkCukortartalom-mérés és refraktometria a borászatban
Információk
A cukormérés a törésmutató alapján is lehetséges. A törésmutató egy anyag optikai karakterisztikája, amelyet az anyagban található oldott részecskék száma határoz meg. A törésmutató a fény üres térben mért sebességének és az adott anyagon áthaladó fény sebességének aránya. Ennek a tulajdonságnak az eredménye a fény „elhajlása”, azaz irányváltozása, amint egy eltérő törésmutatójú anyagon halad át. Ezt hívják fénytörésnek.
A törésmutató meghatározása gyors és egyszerű művelet. A desztillált vagy ioncserélt vízzel végrehajtott kalibrálás után kell elvégezni a borminta vagy must mérését. Az optikai rendszer másodperceken belül meghatározza törésmutatót. Ezt azelőtt a pontatlanabb mechanikus refraktométerekkel vizsgálták, ma már ezek korszerű alternatíváját az egyszerűen kezelhető elektronikus refraktométerek jelentik. Cukortartalom mérése borban