HI 96816 Refraktométer a várható alkoholtartalom és a cukortartalom méréséhez
A digitális refraktométer segítségével a várható alkoholtartalom és a cukor mérése lehetséges borban vagy mustban. A cukortartalom és a várható alkoholtartalom fontos borászati paraméterek, amelyek refraktometriai vizsgálata a törésmutató mérésén alapszik. A várható alkoholtartalom meghatározása a borászati elemzésre vonatkozó EK 2676/90. rendelet alapján történik. A hőmérséklet-kompenzálás alapja az ICUMSA (International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis, magyar nevén a Cukorvizsgálatok Egységes Módszereinek Nemzetközi Bizottsága) által kiadott metódusgyűjtemény. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
Elem és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | Várható alkoholtartalom | 4,9-56,8% v/v | |
Cukortartalom | 10-75% Brix | ||
Hőmérséklet | 0-80 °C | ||
Pontosság | ±0,2% v/v | ||
Hőmérséklet-kompenzálás | Automatikus 10 és 40 °C között | ||
A mérés időtartama | Kb. 1,5 másodperc | ||
A minta mennyisége | 100 μl | ||
Fényforrás | Sárga LED | ||
Mérőcella | Rozsdamentes acél gyűrű és kvarcüveg prizma | ||
A műszer burkolata | ABS (IP65) | ||
Áramellátás | 1 db 9 voltos elem (kb. 5000 mérésre elegendő) | ||
Méretek és súly | 192 x 102 x 67 mm; 420 g |
Cukortartalom-mérés és refraktometria a borászatban | ||
A cukormérés a törésmutató alapján is lehetséges. A törésmutató egy anyag optikai karakterisztikája, amelyet az anyagban található oldott részecskék száma határoz meg. A törésmutató a fény üres térben mért sebességének és az adott anyagon áthaladó fény sebességének aránya. Ennek a tulajdonságnak az eredménye a fény „elhajlása”, azaz irányváltozása, amint egy eltérő törésmutatójú anyagon halad át. Ezt hívják fénytörésnek. |
A törésmutató meghatározása gyors és egyszerű művelet. A desztillált vagy ioncserélt vízzel végrehajtott kalibrálás után kell elvégezni a borminta vagy must mérését. Az optikai rendszer másodperceken belül meghatározza törésmutatót. Ezt azelőtt a pontatlanabb mechanikus refraktométerekkel vizsgálták, ma már ezek korszerű alternatíváját az egyszerűen kezelhető elektronikus refraktométerek jelentik. |