HI 84533 Minititrátor a formol szám és a pH‐érték méréséhez
Az egyszerűen kezelhető automata minititrátorral a formol szám (azaz a fermentálható nitrogéntartalom) mérése és a pH-érték meghatározása lehetséges a bor (illetve a must vagy gyümölcslé) esetén. Mindkét paraméter fontos szerepet játszik a bor erjedése során. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor vizsgálatára. A GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkciónak köszönhetően nyomon követhetők a kalibrálási adatok, így kiküszöbölhetők a szennyezett elektród vagy kalibráló oldat által okozott mérési hibák. A keverési sebesség szabályozása automatikus a kevert folyadék súlya és viszkozitása alapján. A mérési eredmény alapján valósidejű grafikon is megjeleníthető a kijelzőn. A mért értékek elmenthetők vagy exportálhatók USB pendrive vagy személyi számítógép segítségével. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
Reagens-készlet, pH-elektród (BNC), hőmérséklet-szonda, feltöltőoldat az elektród számára, 2 db mérőedény (100 ml), csőkészlet, adagolópumpa-szelep, 1 db fecskendő (5 ml), 1 db műanyag pipetta (1 ml), keverőmágnes, tisztítóoldat a bor által okozott lerakódások és foltok eltávolításához (1-1 db tasak), hálózati adapter, használati utasítás, minőségi tanúsítvány |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | Formol szám (alacsony tartomány): 2,14-28,57 meq/l 0,21-2,85 meq% 30,0-400,0 mg/l | Formol szám (magas tartomány): 21,7-71,4 meq/l 2,14-7,14 meq% 300-1000 mg/l |
pH-érték: -2,0 és 16,0 pH között; -2,00 és 16,00 pH között pH-mV: -2000,0 és 2000,0 mV között Hőmérséklet: -20,0 és 120,0 °C között | ||
Pontosság | Formol szám: a mért érték 3%-a vagy ±0,1 g/l ±0,01pH; ±1,0 mV; ±0,4 °C (a hőmérséklet-szonda hibáján kívül) | |
Titrálási metódus | Sav-bázis titrálás (a végpont 8,0 és 8,30 pH között állítható) | |
pH-kalibrálás | Egy-, két- vagy hárompontos | |
Hőmérséklet-kompenzálás | Manuális vagy automatikus, -20,0 és 120,0 °C között (a pH-mérés esetén) | |
A pumpa teljesítménye | 10 ml/perc | |
Keverési sebesség | 600 fordulat/perc | |
Adatrögzítés | 400 mérés adatai menthetők el (200 titrálás és 200 pH/mV-mérés) | |
Áramellátás | 12 VDC hálózati adapter (tartozék) | |
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom | |
Méretek és súly | 235 x 200 x 150 mm; 1,9 kg |
Mi is az a formol szám, más néven fermentálható nitrogéntartalom? |
A gyümölcslé és a bor fermentálható nitrogéntartalom formájában kifejezett aminosav-koncentrációja a formol metóduson alapuló sav-bázis titrálás útján határozható meg. Az eredményként kapott úgynevezett formol szám (más néven formol index) segítségével a bor és a gyümölcslé minősége jellemezhető. A borban található aminosavtartalom értékét számos tényező befolyásolja, mint például a szőlő érése. Mivel a must erjedésének folyamata során a nitrogén nagyon fontos szerepet játszik, mennyiségét még a fermentálás megkezdése előtt meg kell határozni. |