HI 84181 Mérőműszer a káliumtartalom méréséhez
A borban található kálium mérése a borászati elemzésre tervezett ionszelektív mérőműszer segítségével lehetséges. A szőlő által a földből felvett egyik fontos tápanyag az ionos formában megtalálható kálium, így a káliumtartalom a borkészítés fontos paramétere. Az ionszelektív elektród segítségével a mérés gyorsan és pontosan végrehajtható. A felhasználóbarát, könnyen kezelhető műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére. | ![]() |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! | ![]() |
![]() | A műszer tartozékai | ![]() |
Reagens‐készlet 20 méréshez, automatikus pipetta (2000 μl), 6 db hegy az automatikus pipettához, 2 db 50 ml‐es mérőedény, ionszelektív elektród, referencia‐félcella, hőmérséklet‐szonda, 2 db keverőmágnes, elektromos hálózati kábel, 4x30 ml újratöltő‐oldat, fecskendő (1 ml), pipetta (1 ml) és használati utasítás |
![]() | Műszaki adatok | ![]() |
Mérési tartomány | 0,0‐5,0 g/l (ppt) | |
Felbontás | 0,1 g/l (ppt) | |
Pontosság | A mért érték ±5%‐a | |
A minta mennyisége | 50 ml | |
Hőmérséklet‐kompenzálás | Automatikus, 0 és 80 °C között | |
Adatrögzítés | 50 mérés adatai menthetők el | |
Keverési sebesség | 500 fordulat/perc | |
Áramellátás | 230 VAC, 50‐60 Hz, 10 VA | |
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom | |
Méretek és súly | 208 x 214 x 163 mm; 2200 g |
![]() | A kálium-mérés jelentősége a borászatban | ![]() |
A káliumionokat a szőlőtőke a földből veszi fel. Más tápanyagokkal ellentétben a kálium ionos formában marad, és így is kerül a szőlőfürtökbe. A szőlőből a borba kerülő kálium a fontosabb ionok közé tartozik. Befolyásolja a bor ízét, hiányában a bor savanyú lehet. Az alkoholtartalom és az alacsony hőmérséklet miatt a kálium kálium-bitartarát formájában csapódik ki. A vörösbor a fehérbornál több káliumot tartalmaz, mivel a vörösborban jelenlévő fenolok gátolják a kálium-bitartarát kicsapódását. | ![]() |
