HI 84500 Minititrátor a kén-dioxid méréséhez
A borkészítés során a kén-dioxid szerepe a baktériumok és az élesztő szaporodásának megelőzése, de antioxidánsként is alkalmazzák. A borászati titrátorral a borban megtalálható szabad és összes kén-dioxidtartalom mérése hajtható végre. Lehetséges a redoxpotenciál (ORP) meghatározása is. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére. Ez azért fontos, mert vörösbor esetén a hagyományos mérés körülményes, mivel nehezen láthatók a színbeli változások. A GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkciónak köszönhetően nyomon követhetők a kalibrálási adatok, így kiküszöbölhetők a szennyezett elektród vagy kalibráló oldat által okozott mérési hibák. A keverési sebesség szabályozása automatikus a kevert folyadék súlya és viszkozitása alapján. A mérési eredmény alapján valósidejű grafikon is megjeleníthető a kijelzőn. A mért értékek elmenthetők vagy exportálhatók USB pendrive vagy személyi számítógép segítségével. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
ORP-elektród, elektrolit-oldat (30 ml), a méréshez szükséges reagensek és oldatok, 2 db 100 ml-es és 2 db 20 ml-es mérőedény, olló, szelep az adagolópumpa számára, fecskendő (5 ml), műanyag pipetta (1 ml), csőkészlet a titrálási oldat adagolásához, keverőmágnes, 2-2 db tasak tisztítóoldat a bor által okozott foltok és lerakódások eltávolításához, hálózati adapter és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | Kén-dioxid (alacsony tartomány): 1,0-40,0 ppm (mg/l) Kén-dioxid (magas tartomány): 30-400 ppm (mg/l) ORP: ±2000 mV | |
Pontosság | Kén-dioxid (alacsony tartomány): a mért érték 5%-a vagy ±0,5 ppm (mg/l) Kén-dioxid (magas tartomány): a mért érték 3%-a vagy ±1 ppm (mg/l) ORP: ±1 mV | |
Titrálási metódus | Ripper metódus, ekvivalencia-pontos redox-titrálás | |
A pumpa teljesítménye | 10 ml/perc | |
Keverési sebesség | 700 fordulat/perc | |
Adatrögzítés | 400 mérés adatai menthetők el (200 titrálás és 200 ORP-mérés) | |
Áramellátás | 12 VDC hálózati adapter (tartozék) | |
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom | |
Méretek és súly | 235 x 200 x 150 mm; 1,9 kg |
A kén-dioxid mérés jelentősége a borászatban | ||
A kén-dioxid borhoz adásának egyik fontos célja a baktériumok és az élesztő szaporodásának elkerülése, illetve antioxidánsként alkalmazzák a barnulás megelőzésére. A borhoz adott kén-dioxid egy része azonnal kötötté válik. A kötetlen kén-dioxid mennyisége jelenti a szabad kén-dioxidtartalmat, ez felelős a bor védelméért. A kötött és a szabad kén-dioxid mennyisége a bor összes kén-dioxidtartalmát jelenti. |
A hozzáadott és a kötetlenül maradó kén-dioxid mennyisége közötti kapcsolat összetett, azonban egyértelmű, hogy ezt nagyrészt a borban jelenlévő összes kén-dioxidtartalom befolyásolja. A kötés aránya fordítottan arányos a koncentrációval. A szabad és kötött kén-dioxid közötti kapcsolat boronként eltérő lehet. A szabad kén-dioxidtartalom két részre oszlik. A nagyobb és nagyrészt hatástalan szabad rész a „biszulfit”, a kisebb rész a molekuláris kén-dioxid. Ennek mennyisége függ a szabad kén-dioxidtól, valamint a pH-értéktől. |