HI 9142 Oldott oxigén-mérő borméréshez
A DO-mérő segítségével a borban található oldott oxigéntartalom mérése lehetséges, amely a borkészítés teljes folyamatát végigkísérő fontos paraméter. A műszer használata roppant egyszerű, a kalibrálás könnyen végrehajtható. Nincs szükség vegyi anyagokra vagy hosszas kalibrálási procedúrára. A műszer az oldott oxigéntartalom mellett a hőmérséklet mérésére is alkalmas. A borászati mérések sajátosságai szerint tervezett szonda kialakításának köszönhetően a borban található oldott oxigén mérése a borosüvegben is elvégezhető. A műszer tartozékai között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
DO‐szonda, 2 db tartalék membrán, 30 ml elektrolit‐oldat, elemek, kalibráló csavarhúzó, hordtáska és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | 0,0‐19,9 mg/l | |
Felbontás | 0,1 mg/l | |
Pontosság | ±1,5% | |
Kalibrálás | Manuális, egy‐ vagy kétpontos | |
Hőmérséklet‐kompenzálás | Automatikus, 0 és 30 °C között | |
Áramellátás | 4 db 1,5 voltos AA elem (kb. 500 óra használatra elegendő) | |
Környezet | 0 és 50 °C között; legfeljebb 100% relatív páratartalom | |
Méretek és súly | 196 x 80 x 60 mm; 500 g |
Az oldott oxigéntartalom szerepe a borkészítés során |
Az oldott oxigén (vagy „DO”) fogalma a borban található szabad molekuláris oxigéntartalomra vonatkozik. Az oldott oxigéntartalom ismerni kell, mivel a borkészítés egyes szakaszaiban fontos szerepet tölt be. A lefejtés során azért kell megmérni, mert a bor ízét nagymértékben befolyásolja az oxigén. A szűrés során az oxigénfelvétel mérésével biztosítható a megfelelő folyamatirányítás. Az oldott oxigéntartalom ismerete a palackozás során is fontos, mert hatással van a bor minőségére. |