HI 9146 Borászati oldott oxigén‐mérő
A DO-mérő segítségével a borban található oldott oxigéntartalom mérése lehetséges, amely a borkészítés teljes folyamatát végigkísérő fontos paraméter. Az oldott oxigén két mérési tartományban is vizsgálható (tényleges koncentráció és százalékos tartalom). A szonda kialakításának köszönhetően az oldott oxigén mérhető a kádban és magában a borospalackban is. A műszer a szondába épített hőmérséklet‐érzékelő révén képes a hőmérséklet mérésére és a DO‐mérések hőmérséklet-kompenzálására, illetve az automatikus kétpontos kalibrálásra. Lehetséges még a mérések magasság‐ és sótartalom‐kompenzálása is. A pontosságról a kalibrálási adatok kezelésére szolgáló GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkció gondoskodik. A műszer azt is jelzi, ha az elemek kezdenek lemerülni. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
Szonda kábellel, 2 db tartalék membrán, elektrolit‐oldat (30 ml), elemek, hordtáska és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | Oldott oxigén | 0,00‐45,00 mg/l; 0,0‐300,0% | |
Hőmérséklet | 0,0‐50,0 °C | ||
Felbontás | Oldott oxigén | 0,01 mg/l; 0,1% | |
Hőmérséklet | 0,1 °C | ||
Pontosság | Oldott oxigén | ±1,5% | |
Hőmérséklet | ±0,5 °C | ||
Kalibrálás | Automatikus, levegőn történik, 100%‐on | ||
Hőmérséklet‐kompenzálás | Automatikus, 0 és 50 °C között | ||
Magasság‐kompenzálás | 0 és 1900 méter között (100 méteres felbontással) | ||
Sótartalom‐kompenzálás | 0 és 40 g/l között (1 g/l felbontással) | ||
Áramellátás | 4 db 1,5 voltos elem vagy 12 VDC adapter | ||
Környezet | 0 és 50 °C között; legfeljebb 100% relatív páratartalom | ||
Méretek és súly | 196 x 80 x 60 mm; 500 g |
Az oldott oxigéntartalom szerepe a borkészítés során |
Az oldott oxigén (vagy „DO”) fogalma a borban található szabad molekuláris oxigéntartalomra vonatkozik. Az oldott oxigéntartalom ismerni kell, mivel a borkészítés egyes szakaszaiban fontos szerepet tölt be. A lefejtés során azért kell megmérni, mert a bor ízét nagymértékben befolyásolja az oxigén. A szűrés során az oxigénfelvétel mérésével biztosítható a megfelelő folyamatirányítás. Az oldott oxigéntartalom ismerete a palackozás során is fontos, mert hatással van a bor minőségére. |