HI 2222 Professzionális pH‐mérő a bor vizsgálatához

Az asztali pH-mérőműszer segítségével a bor pH-értéke mérhető. A pH-érték a bor minőségét alapvetően befolyásoló paraméter, így a bormérésre szolgáló pH-mérő minden borászati laboratórium elengedhetetlen eszköze.

A borkészítés során a legtöbb pH‐mérést mustban kell elvégezni, így az elektród hamar beszennyeződik a lerakódás és az átvezető eldugulása miatt. Ez azért probléma, mert szennyeződött elektróddal még megfelelő kalibrálás mellett sem biztosítható a pontosság. A borászati szempontok alapján tervezett elektródnak köszönhetően az átvezető nehezen tömődik el és jelentősen megnő az elektród élettartama.

A kalibrálás során a műszer érzékeli az elektród szennyeződését, ezt jelzi is a felhasználó számára. Az elektród a tartozék tisztítóoldatokkal tisztítható meg.

HI 2222

Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! Írjon nekünk!

ikontartozek.pngA műszer tartozékaiikontartozek.png
pH‐elektród, hőmérséklet‐szonda, elektród-tartóállvány, puffer oldatok (3 és 7 pH), tisztítóoldatok, oldat az elektród újratöltéséhez, fecskendő (5 ml), hálózati adapter és használati utasítás

Műszaki adatokMűszaki adatokMűszaki adatok
Mérési tartománypH-érték‐2,00 és 16,00 pH között
pH-mV±699,9 mV; ±2000 mV
Hőmérséklet‐20 és 120 °C között
PontosságpH-érték±0,01 pH
pH-mV±0,2 mV (±699,9 mV); ±1 mV (±2000 mV)
Hőmérséklet±0,2 °C (a szonda hibáján kívül)
pH‐kalibrálásAutomatikus, egy‐ vagy kétpontos
Hőmérséklet‐kompenzálásManuális vagy automatikus, ‐20,0 és 120,0 °C között
Számítógépes adatátvitelRS232
Adatrögzítés100 mérés adatai menthetők el
Áramellátás12 VDC hálózati adapter
Környezet0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Méretek és súly235 x 222 x 109 mm; 1,3 kg

InformációkA pH-érték mérése borbanInformációk
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom.
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van. A bor pH-értékének mérése