HI 2222 Professzionális pH‐mérő a bor vizsgálatához
Az asztali pH-mérőműszer segítségével a bor pH-értéke mérhető. A pH-érték a bor minőségét alapvetően befolyásoló paraméter, így a bormérésre szolgáló pH-mérő minden borászati laboratórium elengedhetetlen eszköze. | |
A borkészítés során a legtöbb pH‐mérést mustban kell elvégezni, így az elektród hamar beszennyeződik a lerakódás és az átvezető eldugulása miatt. Ez azért probléma, mert szennyeződött elektróddal még megfelelő kalibrálás mellett sem biztosítható a pontosság. A borászati szempontok alapján tervezett elektródnak köszönhetően az átvezető nehezen tömődik el és jelentősen megnő az elektród élettartama. A kalibrálás során a műszer érzékeli az elektród szennyeződését, ezt jelzi is a felhasználó számára. Az elektród a tartozék tisztítóoldatokkal tisztítható meg. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
pH‐elektród, hőmérséklet‐szonda, elektród-tartóállvány, puffer oldatok (3 és 7 pH), tisztítóoldatok, oldat az elektród újratöltéséhez, fecskendő (5 ml), hálózati adapter és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | pH-érték | ‐2,00 és 16,00 pH között | |
pH-mV | ±699,9 mV; ±2000 mV | ||
Hőmérséklet | ‐20 és 120 °C között | ||
Pontosság | pH-érték | ±0,01 pH | |
pH-mV | ±0,2 mV (±699,9 mV); ±1 mV (±2000 mV) | ||
Hőmérséklet | ±0,2 °C (a szonda hibáján kívül) | ||
pH‐kalibrálás | Automatikus, egy‐ vagy kétpontos | ||
Hőmérséklet‐kompenzálás | Manuális vagy automatikus, ‐20,0 és 120,0 °C között | ||
Számítógépes adatátvitel | RS232 | ||
Adatrögzítés | 100 mérés adatai menthetők el | ||
Áramellátás | 12 VDC hálózati adapter | ||
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom | ||
Méretek és súly | 235 x 222 x 109 mm; 1,3 kg |
A pH-érték mérése borban |
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom. |
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van. |