HI 9126V Hordozható pH‐mérő borméréshez
A hordozható pH-mérő segítségével a pH-érték mérése lehetséges borban és mustban. A borkészítés egyik legfontosabb paramétere a bor pH-értéke. A must mérése során gyakran előfordul, hogy szennyeződés és lerakódás kerül az elektród felületére, ami rontja a mérési pontosságot. A borászati célokra szolgáló elektród kialakítása csökkenti az átvezető eldugulásának esélyét, így garantálható a mérési pontosság és növelhető az elektród élettartama. A professzionális, ugyanakkor egyszerűen kezelhető borászati pH‐mérők legújabb generációját képviselő hordozható mérőműszer egy külön megvásárolható ORP‐elektród segítségével képes a redoxpotenciál (ORP) mérésére is. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
pH‐elektród, hőmérséklet‐szonda, puffer oldatok (4 és 7 pH), 100 ml‐es mérőedény, elemek, hordtáska és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | pH‐érték | ‐2,00 és 16,00 pH között | |
ORP | ±699,9 mV; ±1999 mV | ||
Hőmérséklet | ‐20 és 120 °C között | ||
Pontosság | pH‐érték | ±0,01 pH | |
ORP | ±0,2 mV; ±1 mV | ||
Hőmérséklet | ±0,4 °C | ||
Kalibrálás | Automatikus, egy‐ vagy kétpontos | ||
Hőmérséklet‐kompenzálás | Manuális vagy automatikus, ‐20,0 és 120,0 °C között | ||
Áramellátás | 3 db 1,5 voltos AAA elem (kb. 200 óra használatra elég a kijelző világítása nélkül) | ||
Környezet | 0 és 50 °C között; legfeljebb 100% relatív páratartalom | ||
Méretek és súly | 191,5 x 71,6 x 36 mm; 525 g |
A pH-érték mérése borban |
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom. |
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van. |