HI 98172 Hordozható többparaméteres borászati mérőműszer
A borászati célokra tervezett mérőműszer segítségével a pH-érték mérése lehetséges borban és mustban. Számos paraméter van, amelyek fontos szerepet töltenek be a borkészítés során, ezek egyike a pH-érték. A bormérésre szolgáló hordozható pH-mérő alkalmas még a hőmérséklet mérésére is. A sokoldalú mérőműszer számos egyéb, a borászat számára fontos paraméter mérését is lehetővé teszi, mint például a fluorid, a kálium, a szén-dioxid vagy a klorid koncentrációja. Ezek a külön megvásárolható úgynevezett ionszelektív elektródok (ISE) segítségével mérhetők egyenként több mérési tartományban. A műszerhez ORP-elektród is csatlakoztatható, amellyel a redoxpotenciál mérése lehetséges. A műszer figyeli az elektród állapotát, illetve figyelmezteti a felhasználót a kalibrált tartományon kívüli mérési eredmény esetén, vagy ha szükséges a műszer újrakalibrálása. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
pH‐elektród, hőmérséklet‐szonda, puffer‐oldatok (4,01 és 7,01 pH), műanyag mérőedény (100 ml), elemek, hordtáska és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | pH‐érték | ‐4,0 és 20,0 pH között; ‐4,00 és 20,00 pH között | |
ORP | ±699,9 mV; ±2000 mV | ||
ISE | 0,001‐19990 ppm | ||
Hőmérséklet | ‐20,0 és 120,0 °C között | ||
Pontosság | pH‐érték | ±0,1 pH; ±0,01 pH | |
ORP | ±0,2 mV (±699,9 mV); ±1 mV (±2000 mV) | ||
ISE | ±0,5% | ||
Hőmérséklet | ±0,2 °C (a szonda hibáján kívül) | ||
pH‐kalibrálás | Legfeljebb ötpontos | ||
Hőmérséklet‐kompenzálás | Manuális vagy automatikus ‐20,0 és 120,0 °C között | ||
Adatrögzítés | 500 mérés adatai menthetők el | ||
Számítógépes kapcsolat | USB (a külön megvásárolható szoftver segítségével) | ||
Áramellátás | 3 db 1,5 voltos AAA elem (kb. 200 óra folyamatos használatra elég a kijelző világítása nélkül) | ||
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 100% relatív páratartalom | ||
Méretek és súly | 185 x 72 x 36 mm; 300 g |
A pH-érték mérése borban |
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom. |
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van. |