HI 98172 Hordozható többparaméteres borászati mérőműszer

A borászati célokra tervezett mérőműszer segítségével a pH-érték mérése lehetséges borban és mustban. Számos paraméter van, amelyek fontos szerepet töltenek be a borkészítés során, ezek egyike a pH-érték. A bormérésre szolgáló hordozható pH-mérő alkalmas még a hőmérséklet mérésére is.

A sokoldalú mérőműszer számos egyéb, a borászat számára fontos paraméter mérését is lehetővé teszi, mint például a fluorid, a kálium, a szén-dioxid vagy a klorid koncentrációja. Ezek a külön megvásárolható úgynevezett ionszelektív elektródok (ISE) segítségével mérhetők egyenként több mérési tartományban. A műszerhez ORP-elektród is csatlakoztatható, amellyel a redoxpotenciál mérése lehetséges.

A műszer figyeli az elektród állapotát, illetve figyelmezteti a felhasználót a kalibrált tartományon kívüli mérési eredmény esetén, vagy ha szükséges a műszer újrakalibrálása.
HI 98172 Borászati mérőműszer (pH-érték borban)
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! Írjon nekünk!

ikontartozek.pngA műszer tartozékaiikontartozek.png
pH‐elektród, hőmérséklet‐szonda, puffer‐oldatok (4,01 és 7,01 pH), műanyag mérőedény (100 ml), elemek, hordtáska és használati utasítás

Műszaki adatokMűszaki adatokMűszaki adatok
Mérési tartománypH‐érték‐4,0 és 20,0 pH között; ‐4,00 és 20,00 pH között
ORP±699,9 mV; ±2000 mV
ISE0,001‐19990 ppm
Hőmérséklet‐20,0 és 120,0 °C között
PontosságpH‐érték±0,1 pH; ±0,01 pH
ORP±0,2 mV (±699,9 mV); ±1 mV (±2000 mV)
ISE±0,5%
Hőmérséklet±0,2 °C (a szonda hibáján kívül)
pH‐kalibrálásLegfeljebb ötpontos
Hőmérséklet‐kompenzálásManuális vagy automatikus ‐20,0 és 120,0 °C között
Adatrögzítés500 mérés adatai menthetők el
Számítógépes kapcsolatUSB (a külön megvásárolható szoftver segítségével)
Áramellátás3 db 1,5 voltos AAA elem
(kb. 200 óra folyamatos használatra elég a kijelző világítása nélkül)
Környezet0 és 50 °C között, legfeljebb 100% relatív páratartalom
Méretek és súly185 x 72 x 36 mm; 300 g

InformációkA pH-érték mérése borbanInformációk
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom.
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van. pH-mérés borban