HI 99111 Hordozható borászati pH-mérő
A borkészítők igények alapján tervezett pH-mérő segítségével a bor pH-értéke mérhető. A bor pH-értéke az egyik legfontosabb borászati paraméter, így azt a borkészítés teljes folyamata során mérni kell. A borászati mérések velejárója az elektród felületére rakódó szennyeződés. A standard pH-elektródokkal ellentétben a műszerhez tartozó elektród nyitott átvezetővel rendelkezik. Az ilyen kialakítás előnye, hogy az átvezető sokkal nehezebben dugul el, így ideális a bor és a must méréséhez. A pH-mérő felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, így kezelése nem igényel különösebb szakképzettséget, illetve kis mérete révén kényelmesen végrehajthatók a mérések gyakorlatilag bárhol. A műszerrel mind a fehérbor, mind a vörösbor vizsgálata lehetséges. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
pH‐elektród, hőmérséklet‐szonda, puffer oldatok (4 és 7 pH), tisztítóoldat az elektród tisztításához (2 db tasak), elemek, hordtáska és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | pH‐érték | ‐2,00 és 16,00 pH között | |
Hőmérséklet | ‐5,0 és 105,0 °C között | ||
Pontosság | pH‐érték | ±0,02 pH | |
Hőmérséklet | ±0,5 °C | ||
Kalibrálás | Automatikus, egy‐ vagy kétpontos | ||
Hőmérséklet‐kompenzálás | Manuális vagy automatikus, ‐5,0 és 105,0 °C között | ||
Áramellátás | 3 db 1,5 voltos AAA elem (kb. 1200 óra használatra elegendő) | ||
Környezet | 0 és 50 °C között; legfeljebb 100% relatív páratartalom | ||
Méretek és súly | 152 x 58 x 30 mm; 205 g |
A pH-érték mérése borban |
A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom. |
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van. |