HI 83746 Fotométer a redukáló cukor méréséhez

A bor megfelelő édességének és alkoholtartalmának talán legfontosabb paramétere a redukáló cukortartalom. E fotométer segítségével a borban található redukáló cukortartalom mérése lehetséges.

A borminta vizsgálata néhány egyszerű lépésben végrehajtható. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz. A mellékelt reagens-készlet 20 mérés végrehajtásához elegendő, ezek, csakúgy, mint minden más műszerünk esetében, elfogyás esetén utánrendelhetők.

 Fotométer a redukáló cukor méréséhez
Reaktor a redukáló cukortartalom méréséhez A mérés során a minta hevítésére is szükség van. E művelethez ajánljuk a HI 839800 reaktort, amellyel biztosítható a fiola adott hőmérsékleten történő melegítése a szükséges ideig. 

Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! Írjon nekünk!

ikontartozek.pngA műszer tartozékaiikontartozek.png
4 db küvetta kupakkal, kb. 20 méréshez elegendő reagens, aktív szén, automatikus pipetta (200 μl) két műanyag heggyel, 2 db automatikus pipetta (1000 μl) műanyag heggyel, kanál, tölcsér, 25 db szűrőpapír, hálózati adapter, 4 db elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska

Műszaki adatokMűszaki adatokMűszaki adatok
Mérési tartomány0,00‐50,00 g/l
Pontosság±0,50 g/l (10,00 g/l esetén)
FényforrásVolfrámszálas izzó interferenciaszűrővel (610 nm)
FényérzékelőFotocella
MetódusFehling
Környezet0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás4 db 1,5 voltos AA elem vagy 12 VDC hálózati adapter
(automatikus kikapcsolás használaton kívül 15 perc után)
Méretek és súly225 x 85 x 80 mm; 512 g

InformációkA redukáló cukor jelentősége a borkészítés során
Információk
A redukáló cukortartalom a borászati mérés egyik legfontosabb paramétere. Növekedésének nyomon követése a szőlő érése során segíthet a szüret idejének meghatározásában. A legmagasabb lehetséges cukortartalom határozza meg a szőlő kereskedelmi értékét. A fermentáció során a cukortartalom csökkenésének megfigyelésével állapítható meg a folyamat befejeződése, illetve végezhető el a korrekció, ha a redukáló cukortartalom túl alacsony a kívánt alkoholfok vagy édesség biztosításához. Redukáló cukor mérés borban

A szőlő redukáló cukortartalmát nagyrészt glükóz és fruktóz alkotja. A Fehling‐reagenssel lezajlott reakció után a redukáló cukortartalom kolorimetriás módszerrel határozható meg. A Fehling‐módszer nem a pontos meghatározásra szolgál, segítségével csak a cukorkoncentráció csökkenése mutatható ki, mivel a reakció a jelenlévő redukáló cukor fajtájától és mennyiségétől függ. A fenolok hatással vannak a Fehling‐reakcióra, ezért a vörösbort az elemzés előtt színteleníteni kell. A bor tartalmazhat nem erjeszthető redukáló cukrokat is (mint pl. a pentóz), amelyek szintén elemezhetők ezzel a módszerrel.