HI 83746 Fotométer a redukáló cukor méréséhez
A bor megfelelő édességének és alkoholtartalmának talán legfontosabb paramétere a redukáló cukortartalom. E fotométer segítségével a borban található redukáló cukortartalom mérése lehetséges. A borminta vizsgálata néhány egyszerű lépésben végrehajtható. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz. A mellékelt reagens-készlet 20 mérés végrehajtásához elegendő, ezek, csakúgy, mint minden más műszerünk esetében, elfogyás esetén utánrendelhetők. | ||||
A mérés során a minta hevítésére is szükség van. E művelethez ajánljuk a HI 839800 reaktort, amellyel biztosítható a fiola adott hőmérsékleten történő melegítése a szükséges ideig. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
4 db küvetta kupakkal, kb. 20 méréshez elegendő reagens, aktív szén, automatikus pipetta (200 μl) két műanyag heggyel, 2 db automatikus pipetta (1000 μl) műanyag heggyel, kanál, tölcsér, 25 db szűrőpapír, hálózati adapter, 4 db elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | 0,00‐50,00 g/l | |
Pontosság | ±0,50 g/l (10,00 g/l esetén) | |
Fényforrás | Volfrámszálas izzó interferenciaszűrővel (610 nm) | |
Fényérzékelő | Fotocella | |
Metódus | Fehling | |
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom | |
Áramellátás | 4 db 1,5 voltos AA elem vagy 12 VDC hálózati adapter (automatikus kikapcsolás használaton kívül 15 perc után) | |
Méretek és súly | 225 x 85 x 80 mm; 512 g |
A redukáló cukor jelentősége a borkészítés során |
A redukáló cukortartalom a borászati mérés egyik legfontosabb paramétere. Növekedésének nyomon követése a szőlő érése során segíthet a szüret idejének meghatározásában. A legmagasabb lehetséges cukortartalom határozza meg a szőlő kereskedelmi értékét. A fermentáció során a cukortartalom csökkenésének megfigyelésével állapítható meg a folyamat befejeződése, illetve végezhető el a korrekció, ha a redukáló cukortartalom túl alacsony a kívánt alkoholfok vagy édesség biztosításához. | ||
A szőlő redukáló cukortartalmát nagyrészt glükóz és fruktóz alkotja. A Fehling‐reagenssel lezajlott reakció után a redukáló cukortartalom kolorimetriás módszerrel határozható meg. A Fehling‐módszer nem a pontos meghatározásra szolgál, segítségével csak a cukorkoncentráció csökkenése mutatható ki, mivel a reakció a jelenlévő redukáló cukor fajtájától és mennyiségétől függ. A fenolok hatással vannak a Fehling‐reakcióra, ezért a vörösbort az elemzés előtt színteleníteni kell. A bor tartalmazhat nem erjeszthető redukáló cukrokat is (mint pl. a pentóz), amelyek szintén elemezhetők ezzel a módszerrel. |