HI 84502 Minititrátor az összes sav méréséhez
A bor ízének és karakterének alakulásáért felelős legfontosabb paraméter a savtartalom. A borászati igények figyelembe vételével tervezett minititrátor a borban található összes savtartalom és a pH-érték mérésére szolgál. Az eredmény a borkősav g/l értékében kifejezve jelenik meg. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére. A GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkciónak köszönhetően nyomon követhetők a kalibrálási adatok, így kiküszöbölhetők a szennyezett elektród vagy kalibráló oldat által okozott mérési hibák. A keverési sebesség szabályozása automatikus a kevert folyadék súlya és viszkozitása alapján. A mérési eredmény alapján valósidejű grafikon is megjeleníthető a kijelzőn. A mért értékek elmenthetők vagy exportálhatók USB pendrive vagy személyi számítógép segítségével. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
pH-elektród és hőmérséklet-szonda, elektrolit-oldat (30 ml), a méréshez szükséges reagensek és oldatok, automatikus pipetta (2000 μl), 2 db mérőedény (100 ml), csőkészlet a titrálási oldat adagolásához, szelep az adagolópumpa számára, fecskendő (5 ml), műanyag pipetta (1 ml), keverőmágnes, 2-2 db tasak tisztítóoldat a bor által okozott foltok és lerakódások eltávolításához, hálózati adapter és használati utasítás |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | Borkősavtartalom (alacsony tartomány): 0,1-5,0 g/l Borkősavtartalom (magas tartomány): 4,0-25 g/l -2,0 és 16,0 pH között; ±2000 mV; -20,0 és 120,0 °C között | |
Pontosság | A mért érték 3%-a vagy ±0,1 g/l ±0,01pH; ±1 mV; ±0,4 °C (a hőmérséklet-szonda hibáján kívül) | |
Titrálási metódus | Sav-bázis titrálás, a végpont értéke 7 pH | |
Kalibrálás | Egy-, két- vagy hárompontos (a pH-mérés esetén) | |
Hőmérséklet-kompenzálás | Manuális vagy automatikus (a pH-mérés esetén) | |
A pumpa teljesítménye | 10 ml/perc | |
Keverési sebesség | 600 fordulat/perc | |
Adatrögzítés | 400 mérés adatai menthetők el (200 titrálás és 200 pH/mV-mérés) | |
Áramellátás | 12 VDC hálózati adapter (tartozék) | |
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom | |
Méretek és súly | 235 x 200 x 150 mm; 1,9 kg |
Az összes savtartalom mérés jelentősége a borászatban | ||
A savak előfordulása természetes a szőlő érése és a fermentáció során, ám alacsonyabb a melegebb évszakokban, vagy ha a szőlő melegebb vidékről származik. A megfelelő arányú savtartalom kívánatos tulajdonság, mivel neki köszönhető a bor karaktere. A borban megtalálható három domináns sav a borkősav, az almasav és a citromsav. A borkősav a szőlő alapvető sava, hozzájárul a bor erőteljes ízének kialakulásához. A savtartalom egy részét az almasav, másik részét a citromsav adja, de nyomelemek formájában tartalmazhat egyéb savakat is. A borban megtalálható legkevésbé kívánatos sav az ecetsav, amely, ha a névlegesnél nagyobb mennyiségben van jelen, savanyú, ecetes jelleget kölcsönöz a bornak. |
Az összes savtartalom (más néven titrálható savtartalom) a kötött és illékony savak együttes mennyisége. Az összes savtartalom közvetlenül befolyásolja a bor színét és ízét. A túl magas savtartalom a bort csípőssé teheti, a túl alacsony miatt a bor erőtlen lehet. A megfelelő savtartalom teszi a bort üdítővé és az étkezés ideális kísérőjévé. Értéke a bor típusától függően eltérhet. Az édes borok a száraz boroknál magasabb szintet igényelnek az egyensúly biztosítása miatt. |