HI 83749 Fotométer a zavarosság és a bentonitigény méréséhez

A bormérésre tervezett fotométer segítségével a borban található zavarosság mérése és a bentonitigény meghatározása lehetséges. A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, amelyet a bor stabilizálásával lehet megelőzni. Erre a célra alkalmazzák a bentonitot. A különböző bentonitfajták kapacitása eltérő lehet, így fontos az előzetes műszeres ellenőrzés. E fotométer alkalmazásának célja e vizsgálat megkönnyítése.

A folyamatos mérési mód segítségével megfigyelhető a lebegő részecskék ülepedésének mértéke, míg átlagszámító módban több zavarosságmérés átlaga határozható meg, amely akkor hasznos, ha a minta eltérő méretű részecskéket tartalmaz. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz és reagens.
Fotométer a zavarosság és a bentonitigény méréséhez

Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! Írjon nekünk!

ikontartozek.pngA műszer tartozékaiikontartozek.png
6 db küvetta és kupak, 4 db kalibráló küvetta, Bentocheck reagens és szilikon-olaj, 1 db automatikus pipetta (1000 μl) 2 db heggyel és használati útmutatóval, 4 db üvegfiola (25 ml) kupakkal, 1 db fecskendő (1 ml) 2 db heggyel, 1 db tölcsér, 25 db szűrőpapír, 5 db elektronikus azonosító tartóval, törlőkendő a küvetták tisztításához, 4 db elem, hálózati adapter, használati utasítás, minőségi tanúsítvány, hordtáska

Műszaki adatokMűszaki adatokMűszaki adatok
Mérési tartomány0,00‐9,99 NTU; 10,0‐99,9 NTU; 100‐1200 NTU
(a műszer automatikusan választja ki a mérési tartományt)
PontosságA mért érték ±2%‐a +0,05 NTU
MegismételhetőségA mért érték ±1%‐a +0,05 NTU
Szórt fény 0,05 NTU alatt
FényforrásVolfrámszálas izzó
FényérzékelőFotocella
MetódusArányméréses nefelometrikus
Adatrögzítés200 mérés adatai
Soros interfészRS232 vagy USB 1.1
Környezet0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás4 db 1,5 voltos AA elem vagy 12 VDC hálózati adapter
(automatikus kikapcsolás használaton kívül 15 perc után)
Méretek és súly224 x 87 x 77 mm; 512 g

InformációkA bentonit használatának borászati jelentősége
Információk
A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, így a bort stabilizálni kell a palackozás előtt. Elterjedt stabilizáló reagens a kaolinhoz hasonló, vulkanikus agyagszerű bentonit. Növeli a bor tisztaságát és stabilitását, de az üledék, illetve a csersav és a szín redukciója miatt van negatív hatása is. A különböző bentonitfajták eltérő fehérjeeltávolító‐kapacitással rendelkeznek, így fontos az előzetes labortesztek végrehajtása.

A fehérjestabilizálás nem okoz problémát a vörösbor esetén a viszonylag magas fenol‐koncentráció miatt, mivel az instabil fehérje még a palackozás előtt kicsapódik. A vörösborhoz adott bentonit csökkenti a kolloidrészecskék mértékét, azaz növeli a membrános szűrhetőséget. Az alacsony fenoltartalmú borok (mint a rozé) esetén palackozás előtt ellenőrizni kell a fehérje‐stabilitást. Meghatározható a várható fehérje‐kicsapódás, illetve a stabilitás növeléséhez szükséges bentonit‐mennyiség. A kelleténél több bentonit miatt károsodhat a bor íze, testessége és színe. A bor zavarossága és a bentonitigény