HI 83749 Fotométer a zavarosság és a bentonitigény méréséhez
A bormérésre tervezett fotométer segítségével a borban található zavarosság mérése és a bentonitigény meghatározása lehetséges. A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, amelyet a bor stabilizálásával lehet megelőzni. Erre a célra alkalmazzák a bentonitot. A különböző bentonitfajták kapacitása eltérő lehet, így fontos az előzetes műszeres ellenőrzés. E fotométer alkalmazásának célja e vizsgálat megkönnyítése. A folyamatos mérési mód segítségével megfigyelhető a lebegő részecskék ülepedésének mértéke, míg átlagszámító módban több zavarosságmérés átlaga határozható meg, amely akkor hasznos, ha a minta eltérő méretű részecskéket tartalmaz. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz és reagens. |
Felkeltette érdeklődését a műszer? Vagy valamilyen kérdése lenne? Esetleg árajánlatot szeretne kérni? Kérjük, írjon nekünk a Kapcsolat menüpont segítségével vagy a jobb oldalon látható villogó ikonra kattintva. Köszönjük érdeklődését! |
A műszer tartozékai | ||
6 db küvetta és kupak, 4 db kalibráló küvetta, Bentocheck reagens és szilikon-olaj, 1 db automatikus pipetta (1000 μl) 2 db heggyel és használati útmutatóval, 4 db üvegfiola (25 ml) kupakkal, 1 db fecskendő (1 ml) 2 db heggyel, 1 db tölcsér, 25 db szűrőpapír, 5 db elektronikus azonosító tartóval, törlőkendő a küvetták tisztításához, 4 db elem, hálózati adapter, használati utasítás, minőségi tanúsítvány, hordtáska |
Műszaki adatok |
Mérési tartomány | 0,00‐9,99 NTU; 10,0‐99,9 NTU; 100‐1200 NTU (a műszer automatikusan választja ki a mérési tartományt) | |
Pontosság | A mért érték ±2%‐a +0,05 NTU | |
Megismételhetőség | A mért érték ±1%‐a +0,05 NTU | |
Szórt fény | 0,05 NTU alatt | |
Fényforrás | Volfrámszálas izzó | |
Fényérzékelő | Fotocella | |
Metódus | Arányméréses nefelometrikus | |
Adatrögzítés | 200 mérés adatai | |
Soros interfész | RS232 vagy USB 1.1 | |
Környezet | 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom | |
Áramellátás | 4 db 1,5 voltos AA elem vagy 12 VDC hálózati adapter (automatikus kikapcsolás használaton kívül 15 perc után) | |
Méretek és súly | 224 x 87 x 77 mm; 512 g |
A bentonit használatának borászati jelentősége | ||
A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, így a bort stabilizálni kell a palackozás előtt. Elterjedt stabilizáló reagens a kaolinhoz hasonló, vulkanikus agyagszerű bentonit. Növeli a bor tisztaságát és stabilitását, de az üledék, illetve a csersav és a szín redukciója miatt van negatív hatása is. A különböző bentonitfajták eltérő fehérjeeltávolító‐kapacitással rendelkeznek, így fontos az előzetes labortesztek végrehajtása. |
A fehérjestabilizálás nem okoz problémát a vörösbor esetén a viszonylag magas fenol‐koncentráció miatt, mivel az instabil fehérje még a palackozás előtt kicsapódik. A vörösborhoz adott bentonit csökkenti a kolloidrészecskék mértékét, azaz növeli a membrános szűrhetőséget. Az alacsony fenoltartalmú borok (mint a rozé) esetén palackozás előtt ellenőrizni kell a fehérje‐stabilitást. Meghatározható a várható fehérje‐kicsapódás, illetve a stabilitás növeléséhez szükséges bentonit‐mennyiség. A kelleténél több bentonit miatt károsodhat a bor íze, testessége és színe. |